<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d4664242383901968618\x26blogName\x3dYO-pot\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://yopot.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dro\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://yopot.blogspot.com/\x26vt\x3d-5663470449559949661', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

YO-pot

yo pot... tu poti... noi poate !!!

Se vad nori pe cer

joi, 30 octombrie 2008

Parca toata lumea vorbeste de Cloud Computing in ultimul timp... a devenit subiectul la moda. Unii tipa DA, altii tipa BA, dar una peste alta ne indreptam spre asa ceva.

Dar care e faza cu Cloud Computing? Pai idea e simpla - iti externalizezi datele si serverele. In loc sa iti tii aplicatiile si bazele de date la tine in beci, sau intr-un data center unde ai serverele sau la nu-stiu ce hosting provider, le tii pe niste masini virtuale care fac parte dintr-o mare retea al unuia dintre gigantii din industria IT care isi permite sa ofere asa ceva ca serviciu. 

In primul rand e Amazon - cu S3 (pentru stocare) si EC2 (pentru putere de calcul), EC2 care acum stie si Windows.
Iar in al doilea rand e Microsoft cu Azure.
La Amazon e clar, serviciul e scos si  din beta deja, e folosit, probabil e si profitabil, cu tot ca nu exista date exacte. La Micrsoft e abia inceputul, ca zilele trecute au anuntat serviciul, sub numele pufos Azure, care este inca in CTP.

Dar uite cum am avut dreptate despre Microsoft. Cand scriam articolul asta ieri habar n-aveam de tentativa esuata cu Cloud Computing marca Microsoft supranumita HailStorm (bun nume baieti, trebuia sa-i ziceti ForrestFire, era mai de effect ;) ). Aparent HailStorm era foarte similar cu Azure (exceptand numele care acum e pufos si iti inspira oarecum sentimente si ganduri alb-albastrui) . Dar n-a fost sa fie. N-a fost momentul potrivit, n-a fost atitudinea potrivita.
Si ce face Microsoft - asteapta... vre-o 7 ani, dupa care mai baga o fisa - si jackpot, acum Azure e primit cu bratele deschise. Uite cum reuseste Microsoft sa mai faca un pas inainte, dupa o prima tentativa esuata.

Eu sunt de parere ca toata povestea asta cu Cloud Computing e un pas urias inainte pentru ca mai adauga un strat intre hardware si software. E mai simplu sa faci un nou site, care va revolutiona lumea. Nu trebuie sa ai insomnii de grija - oare daca o sa explodeze numarul de vizitatori ce ma fac? Pai ce te faci? Simplu! Mai adaugi vre-o 10 servere din 2 clickuri si un enter. Voila! Problema s-a rezolvat! 

Si stai si te intrebi - pai care o fi problema cu asta? Pai simplu - ai toate datele la Amazon / Microsoft / Oricine Altcineva pe server. Depinzi total de provideri. Si daca isi pierde Bill vre-o 2 rotite si decide ca vrea sa stie toate datele clientilor tai, atunci ce te faci?
Si cei care isi pun asemenea intrebari au si ei dreptate in felul lor.

Dar bine mai baieti, zic eu, atunci cand iti pui datele pe un server in administrarea unui Hosting Provider nu faci tot aia? Chiar daca le vari in niste data center-e jmechere, tot sunt niste tipi acolo care sunt Dumnezeu cand vine vorba de bitii vostrii pretiosi.
Eu vad prea putine diferente ca sa-mi fac probleme.

Eu zic asa - se vad nori pe cer, dar ploaia care vine va fi extrem de benefica.
Cum era si poezia:

Vine ploaia! Bine-mi pare! 
In gradina am o floare. 
Ploaia o va creste mare. 
Vine ploaia! Bine-mi pare!

Etichete: , , , , ,

posted by Liviu

0 Comments:

Add a comment

octombrie 2008
noiembrie 2008
decembrie 2008